Skön
inomhustemperatur

Här hittar du information om hur värmen och ventilationen i din lägenhet funkar. Och vad du själv kan göra för att bidra till en bra inomhusmiljö.

Öppna inte köksfönstret om du ska vädra ut matos, risken är att det istället driver ut i resten av lägenheten.

Solporten håller normalt 20-21 grader i lägenheterna. Det är en temperatur som är praxis i branschen och Solporten följer den. Miljö & Hälsa anger 18 grader som ett minimum i lägenhet. Att agera miljövänligt och spara på energi anser vi vara lika viktigt som att du ska ha rätt temperatur i lägenheten

Om temperaturen utomhus växlar snabbt kan det uppstå lägen när husets värmesystem inte hinner kompensera för det direkt.

När det börjar bli kallt utomhus startar husets värmesystem automatiskt. Tidpunkten beror alltså både på huset och vilken temperatur det är utomhus.

Vi får ofta samtal om att elementen är kalla men faktum är att de rätt ofta ska vara kalla. Den väsentliga frågan är hur många grader är det i lägenheten? Har du runt 20-21 grader så ska värmen stängas av eller sänkas och då uppfattar man ofta att elementen är kalla.

Viktigt att tänka på är att elementen måste få ha chans att sprida sin värme, ställer man en soffa framför så försätter det komforten ur spel och likaså om man har gardiner som täcker in elementet.

Ibland måste element luftas, det har av någon anledning kommit in syre/luftbubblor i värmesystemet och täpper igen möjligheten för värmen att passera. Det löser man enkelt med en luftningsnyckel och en liten hink att hålla under nippeln som du öppnar med luftningsnyckeln. Gör så här; Öppna nippeln försiktigt, om det är luft i systemet så kommer det att pysa ut först. När väl vattnet kommer, töm cirka 0,5 liter sen är det bara att stänga snabbt igen. Känner du dig osäker så kan vi lufta åt dig.