Rensa golvbrunn /
vattenlås / diskbänksho

En av de uppgifter som ankommer på dig som boende att återkommande säkerställa och utföra är att se till att din golvbrunn/vattenlås är fri från hår och tvålrester! En brunn som inte rensas kommer att förr eller senare hindra vattnet att rinna undan och stiger därför ovanför brunnen med stora fuktskador som följdproblem.

Vattenlåset i brunnen är till för att hindra att dålig lukt tränger upp från avloppsröret och om det samlas hår, tvål och smuts i vattenlåset börjar det lukta illa från avloppsbrunnen.

I de fastigheter där vi nyligen byggt om ser vattenlåset ut som en liten hink som kan lyftas upp enkelt och rengöras. Hinken kan antingen lyftas rakt upp eller så måste du vrida loss den. Tänk på att den lilla gummilisten ska sluta tätt när du sätter tillbaka vattenlåset.

Så här gör du ren din golvbrunn/vattenlås:

1) Börja med att ta bort silen. En del silar går att lyfta upp, medan andra sitter fastsatta med skruvar.

2) Lyft upp vattenlåset. Modernare vattenlås liknar en liten hink med ett handtag. Äldre varianter pillrar du upp försiktigt med en mejsel eller kniv. Skura bort tvålrester och hår från in- och utsidan.

3) När du sätter tillbaka vattenlåset är det viktigt att det hamnar rakt, så och att gummipackningen sluter tätt. Annars kan otrevlig lukt tränga upp från avloppsröret. Om det skulle vara svårt kan du “smörja” gummipackningen på den del som tas upp med lite diskmedel eller duschtvål. Packningen är ofta svart eller vit och ganska kraftig.

4) Avsluta med att fylla vattenlåset med nytt vatten. Sätt därefter tillbaka silen.

Dålig lukt när du kom hem?

Om du har varit bortrest kan vattenlåset torka ut. Det gäller särskilt under sommaren när det är varmt. Då spolar du bara vatten på golvbrunnen så fylls vattenlåset på igen.

Fortfarande stopp i avloppet?

Om vattnet inte rinner undan trots att du har rensat golvbrunnen, sitter stoppet längre ner i avloppet. Kontakta oss så hjälper vi dig.