Vår historia

Idag äger och förvaltar Solporten 25 fastigheter belägna i Solna, Sundbyberg, Stockholm och Enköping. Solporten har kontor på Slottsvägen 3 i Solna där tretton personer hanterar hela den dagliga förvaltningen och driften av beståndet, såväl ekonomiskt som tekniskt.

2021 var ett jubileumsår för Solporten, såväl 30 som 45 år! För 45 år sedan, den 31 december 1975, köpte Solportens grundare Bill Lindwall och Per Hamberg sin första fastighet, Nordan 9, vilken är belägen vid Fyrgränd 2 i Solna. Detta blev startskottet för Solporten och av förståeliga skäl är det ett hus som ligger oss speciellt nära om hjärtat och vi är extra glada att vi fortfarande äger det!

Nordan 9 blev också startskottet på den nya era vi redan befinner oss i då detta var den första fastighet som vi totalrenoverade  i 2012. Vår filosofi är att när husen byggdes så var det utifrån den dagens modernitet och nu vill vi med vår långsiktighet återskapa den modernitet som gäller idag och som vi vet att våra nuvarande- och kommande hyresgäster förväntar sig av ett bra boende.

Under 70 och 80-talet talet köpte grundarna på sig fler fastigheter men det var svårt att få verksamheten att gå runt och Bill Lindwall fick själv hantera både förvaltning, fastighetsskötsel och jour för att klara det ekonomiskt, men eftersom de redan från början var långsiktiga i sitt ägande så såg de potentialen.

Grundaren Bill Lindwall som även var en hängiven samlare av orgelpositiv.

Grundaren Bill Lindwall som även var en hängiven samlare av orgelpositiv.

Med tiden så växte beståndet och fastigheterna krävde en organisation som skulle kunna möta dagens krav och behov av förvaltning. Därmed bildade man ett förvaltningsbolag, 1991, som tog hand om all hantering av fastigheterna. Det är detta bolag som idag heter Solporten Fastighets AB och som nu firar 30 år – 2021.

Idag har bolaget växt till att äga 25 bostadsfastigheter med nära 1000 bostäder där merparten är belägna i Solna med ca 600 lägenheter. Utöver detta har vi ca 200 st bostäder i Stockholm, 170 st i Enköping och ett 20-tal i Sundbyberg. En lagom storlek som har gjort att vi nu har kunnat börja bygga upp en professionell organisation för framtiden.

Grundarna Bill Lindwall och Per Hamberg samt Bills son Pontus Lindwall.

Solporten har genom åren sålt väldigt få fastigheter men huvudlinjen har varit, och kommer alltid vara, att vi ska fortsätta växa med fokus på hyresbostäder.

Vi arbetar ju sedan en tid tillbaka med en ombyggnadsplan för varje fastighet men utöver detta försöker vi också hitta möjligheter till att bygga nya bostäder, antingen på egna fastigheter eller på ny mark. Med detta vill vi förmedla att vi alltid trott på hyresrätten som en attraktiv boendeform och vi tror än mer på den i framtiden!

Så – 2021 firade vi alltså både 30 år som företag men även 45 år som fastighetsägare och vi ser fram emot många fler jubileum.

Bästa hälsningar,

KRISTOFFER WILHELMSSON, VD