Kyl- och frysskåp

Vilken temperatur är normal?
Kylskåp ska ha en temperatur på 4–8˚C. Då temperaturen minskar med en grad ökar elförbrukningen med cirka 10 procent. Svalen ska vara något varmare och ha en temperatur på 8–12˚C. I frysen ska det vara cirka –18 till –20˚C.

Håll temperaturen:

  • Tina frysta varor i kylskåpet i stället för i exempelvis mikrovågsugn. Kylan kommer kylskåpet tillgodo och drar därmed mindre energi.
  • Låt maten svalna innan kylförvaring. Om du ställer in varm mat i kylskåpet värmer den upp den mat som redan är kyld eller fryst.
  • Förpacka frysvaror tätt. Det gör att de håller längre och att det krävs mindre energi att hålla maten fryst.
  • Ett tomt kyl- eller frysskåp drar mer energi än ett välfyllt.
  • Ha inte dörren öppen längre än nödvändigt.
  • Frosta av kyl- och frysskåp regelbundet.
  • Dammsug på baksidan av kyl- och frysskåp.

Avfrostning
Isen som bildas i kyl- och frysskåp gör att det går åt mer energi att hålla skåpen kalla. Därför bör du frosta av frysskåp regelbundet. Samma sak gäller för kylskåp som inte är självavfrostande.

Så här frostar du av:

  • Töm kyl- och frysskåp på samtliga varor.
  • Stäng av elektriciteten med knappen som finns inne i kyl- och frysskåp. Titta i bruksanvisningen om du är osäker.
  • Lämna dörren öppen och låt sedan isen tina av sig själv. Använd inte kniv eller liknande föremål. Det har hänt att hyresgäster råkat göra hål, så att all gas pyst ut. Då hyresgästen i dessa fall varit vållande, så står denna för hela kostnaden för en ny frys.
  • Ställ en bunke nära intill kyl- och frysskåp så att inte vattnet rinner ut på golvet.

Dammsug baksidan
Rören som sitter bakom eller under kyl- och frysskåp leder bort värmen. Genom att dammsuga dessa rör minskas energiförbrukningen. Ibland kan en sådan åtgärd räcka för att få ett kyl- och frysskåp, som är för varmt, att fungera bra igen.